Onze technologie gaat de laatste jaren met grote sprongen vooruit, wat betreft computers en andere elektronica. Heb jij namelijk weleens gehoord van het begrip NAS? Ik tot nu toe in ieder geval niet. NAS staat voor: Network-Attached Storage. Wij raden aan voor de beste kwaliteit de QNAP NAS in huis te halen. Het is een soort kastje met een aantal harde schijven dat dient als centrum en zelfs ook als opslagpunt van al je data. Men noemt het de gulden middenweg tussen aparte externe schijven en de clouddiensten. Microsoft, Google, iCloud en andere clouddiensten kunnen veel data opslaan en beheren, maar dit vergt wel altijd een internetverbinding. Met de externe schijven wordt voornamelijk het gebruik van een USB-stick of andere harde schijven bedoeld die aangeboden worden door bedrijven als LaCie. Dit brengt wel het nadeel met zich mee dat je zorg hebt over meer losse onderdelen. Wat nou als je het kwijtraakt? Niet dat dit heel snel gebeurt, maar het risico bestaat wel. Hoe dan ook, elk voordeel kent zijn nadeel, toch?
Wat maakt de NAS-apparaten zo speciaal?
Mensen die over een NAS-apparaat beschikken, maken graag gebruik van de private cloud. Dit onderdeel houdt in dat je data altijd beschikbaar is en op volle snelheid kan werken. Daarbij ben je niet afhankelijk van externe partijen. Het mooie hiervan vind ik dat je, door middel van geautoriseerd gebruik, altijd bij je gegevens en bestanden kan. Zelfs wanneer je onderweg bent of op een locatie zonder wifi. Dit is mogelijk wanneer de fabrikant van jouw NAS-apparaat een eigen app heeft ontwikkeld.
Altijd een revisie achter de hand
Als kers op de taart kan je een NAS-apparaat ook nog eens gebruiken om back-ups maken. Bij Windows 10 is er de functie ‘Bestandsgeschiedenis’. Dat wil zeggen dat je automatisch revisies kunt laten bijhouden waarbij eerdere versies op elk gewenst moment teruggezet kunnen worden. Tevens heeft nagenoeg elke NAS-merk hun eigen back-up mogelijkheden.
Welk NAS-apparaat past bij jou?
Mocht je denken dat er maar 1 vorm van een NAS-apparaat is, is dat onjuist. Er bestaat namelijk ook nog de mogelijkheid tot een bundeling van schijven, waarbij een bundeling in een NAS er één van is. Dit wordt een ‘RAID-array’ genoemd. Ik zal hierbij nog even kort vertellen dat de afkorting ‘RAID’ staat voor ‘Redundant Array of Independent Disks’. Er zijn verschillende constructies waaronder ‘RAID-0’, ‘RAID-1’, ‘RAID-5’ en ‘JBOD’. Als je kiest voor 1 van deze genoemde constructies, moet je goed bedenken voor jezelf waar jouw prioriteiten liggen. Is voor jou de betrouwbaarheid van het apparaat het meest van belang? Dan wordt het aangeraden om voor ‘RAID-1’ of ‘RAID-5’ te kiezen. Speelt snelheid voor jou juist een grote rol? De voorkeur gaat daarbij dan vaak uit naar ‘RAID-0’. De laatste, maar niet de minste: ‘JBOD’. Hierbij is de sterkte van de eigenschappen over het algemeen gelijkmatig verdeeld en is het voor de gemiddelde gebruiker een prima keuze!
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.