Voordelig een nieuwe elektrische fiets kopen en tegelijk ook nog eens profiteren van belastingvoordeel? Dat kan als je je elektrische fiets via het fietsplan van je werkgever aanschaft. Veel werkgevers zijn niet op de hoogte van de mogelijkheden die na het aanschaffen van de ‘Fiets van de zaak-regeling’.
In 2015 stopte deze bekende fietsplan. Er zijn tegenwoordig twee mogelijkheden om van het ‘nieuwe fietsplan’ gebruik te maken. Om de filedruk in met name de Randstad te verminderen zijn er nog steeds fiscaal aantrekkelijke regelingen mogelijk. De overheid investeert veel in snelfietspaden om forenzen uit de auto te krijgen. Voor werknemers zijn fiscale regelingen om het fietsgebruik te stimuleren.
Er zijn twee varianten om via een fietsplan een elektrische fiets aan te schaffen.
Nationale Fiets Plan (NFP)
Binnen deze regeling kiest je werkgever ervoor jou een elektrische fiets te laten kopen en te betalen uit je brutosalaris. Voor de werkgever zijn hier regels aan verbonden en geldt er een beperking op de hoogte van het aanschafbedrag.
Fietsende werknemers mogen van de werkgever maximaal 19 cent per kilometer vergoed krijgen voor woon-werkverkeer. Dit bedrag staat gelijk aan de hoogte voor vergoeding die werknemers die met de auto naar het werk komen.
Daarnaast mogen werkgevers aan werknemers een renteloze lening verstrekken voor de aanschaf van een elektrische fiets. Deze lening kan vervolgens afgelost worden met de kilometervergoeding waar werknemer recht op heeft. Vanuit de overheid worden hiervoor geen voorwaarden gesteld. Werkgever mag werknemer het bedrag lenen voor de aanschaf van een elektrische fiets. Officieel mogen werknemers eens per drie kalenderjaren deelnemen aan het fietsplan. Werknemers hebben belastingvoordeel op een bedrag tot €749,- Is de elektrische fiets van je keuze duurder? Over het bedrag boven de € 749,- geldt geen belastingvoordeel; dit moet werknemer netto betalen.
Werkkosten Regeling (WKR)
Een alternatief voor het Nationale Fietsplan is de Werkkostenregeling. Binnen deze regeling kan de werkgever maximaal 1,2% van het totale fiscale loon besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor werknemers. Werkgever kan zonder beperkingen een fiets vergoeden of verstrekken binnen de zogenaamde forfaitaire ruimte van 1,2% van de loonsom.
Lease het alternatief voor een fietsplan?
In de uitgelekte plannen voor Prinsjesdag werd bekend dat het leasen van een elektrische fiets fiscaal aantrekkelijk wordt. In plaats van de administratieve rompslomp die met de huidige regeling gemoeid gaan komt er een nieuwe leaseregeling. Voor zover de plannen bekend zijn wordt er vanaf 2020 7% bijtelling gerekend over de aanschaf van een nieuwe elektrische fiets. De kosten van een elektrische fiets worden hiermee beperkt tot hooguit tien euro per maand, waardoor de aanschaf van een elektrische fiets wel heel aantrekkelijk wordt!
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.